Ako na netoxickú domácnosť


V živote som urobila veľa zmien. Odvážila som sa vykročiť zo svojej komfortnej zóny a ako hovorí moja sestra: priťažila si tým život. Ja to však tak vôbec nevnímam. Poháňa ma vpred práve to, že kúsok po kúsku odstraňujem pôsobenie chémie zo svojej domácnosti.

Matúš sa len zo mňa smeje, pokrúti hlavou, pobozká a akceptuje. Niekedy sa rozšantí hlavne, keď chce rýchlo umyť kúpeľňu a podľa neho nemá s čím :D. 

Zvyk je železná košeľa a to, že nás rodičia viedli k tomu aby sa to robilo takto a takto (drahé čistiace prostriedky plné škodlivej chémie) .... čo je práve tá toxická domácnosť, čo škodí nie len nášmu telu ale aj prírode. 
Odmietam byť toho súčasťou a snažím sa o nápravu. To s čím so fungovala cca od 12 veku života, keď som sa podieľala na domácich prácach a upratovaniu rodičovskej domácnosti. 

Zmenou stravovacieho štýlu som sa začala viac zaoberať tým ako mi škodí nie len priemyselne spracované jedlo ale aj čistiace prostriedky a kozmetika. Poviete si no jasné podľahla novým trendom .....teraz bude kupovať len eko čističe a eko kozmetiku, tak vás práve teraz vyvediem z omylu. Vyrábam si prací prášok, jar na umývanie riadu, čistič do kúpeľne a tekuté mydlo SAMA a stojí ma to len pár korún a jeden večer. 

Vďaka osôbke JanaLesana som prekvapene zistila aké jednoduché je udržiavať domácnosť čistú bez užitia akejkoľvek škodnej chémie. 

Príde mi to ako veľký bonus, navracať sa k veciam, ktoré užívali aj naše babky....prababky ....., keď sme neboli zamorený toľkými vecami v drogérií.  Skúste si teraz predstaviť ako vchádzate do komerčnej drogérie, kde sa na Vás valia regáli s rôznymi druhmi čističov, mydiel a sviečok. Začínate byť frustrovaná, že si nemôžete kúpiť všetky tie voňavé olejčeky. Chceli by ste ich vyskúšať všetky, len sú drahé a sľubujete si, že si kúpite jeden a potom, keď sa minie si prídete skúsiť ďalší a ďalší....alebo možno Vám lezie na nervy, že je tam toho toľko, že nemáte prehľad a neviete čoho sa skôr dotknúť a strávite v obchode poldňa. Bola som taká aj ja. Teraz prídem kúpim si základne zložky na svoju výrobu drogérie a kozmetiky a strávim tam asi tak 5 minút s účtom do 5eur a som zahojená na 2 mesiace.

Stačí ozaj málo: jedlá sóda, kryštalická sóda, ocot ....pár veci viete užiť z prírody a z kuchynského odpadu....prírodné silice.  Ak Vás to aspoň trochu nadchlo odporúčam stránky: https://janalesana.cz/kompletni-pruvodce-netoxickou-domacnosti/ budete prekvapení :).

Priznám sa, čo si ozaj vyrobiť neviem je deodorant a šampón na vlasy. Aj keď stále skúšam hlavne v lete NO POO metódu a stále nejako v nej nevytrvám a vzdám to :D, keď prichádza jeseň vlasy začinajú byť mastnejšie vplyvom počasia a opäť siaham po prírodnom šampúchu a vravím si raz to určite dám aj bez neho :D.

Toto leto to skúsim na novo a aj si to tu budem zapisovať :).
Aké sú vaše skúsenosti s výrobou svojich prostriedkou? Skúšali ste? Nič Vám to nehovorí? Napíšte do komentárov budem rada za spätnú väzbu :).

Komentáre

  1. Toto ma vždycky inšpirovalo. Ľudia, čo si sami vyrábajú rôzne krémy, šampóny, zubnú pastu...z čisto prírodných zložiek. Napriek tomu som sa na to ešte nedala, neviem, asi pohodlnosť, alebo nedostatočný záujem?
    Každopádne, naozaj aj tie domáce čistiace prostriedky ide zrejme vyrobiť veľmi ľahko, prípadne použiť, to čo už doma je, ako ocot a pod., len akosi, keď už som v obchode a zbadám niečo, čo aktuálne potrebujem a navyše je to ešte aj voňavé, tak to nakoniec vyhrá. Ale rozhodne nie som z ľudí, čo chodia do drogérie na pol dňa a byť z toho ešte nervózna :D, u mňa je to skôr príležitostne a väčšinou už viem dopredu, po čo idem :)
    Ale vďaka za inšpiráciu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za čo veľa vecí najdes aj na webe carujeme.sk...ozaj este ta stranka vobec funguje?

      Odstrániť
  2. Ja sa zatiaľ snažím aspoň kupovať eko kozmetiku a eko čistiace prostriedky, ale veru som už uvažovala aj o samovýrobe... Tak snáď časom... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

o našej dcérke

Moja cesta k „dokonalému“ stravovaniu: Ďakujem ti Paleo!

Z archívu - Poviedka: Slepý